Zeno, Michelle en Yael naar Europees Jeugd Olympisch Winter Festival

De B-junioren Zeno de Boer, Michelle Velzeboer en Yael Prenger van RTC Midden Shorttrack hebben zich in het eerste weekend van januari 2019 geplaatst voor het EYOF, het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival. Zij vertegenwoordigen daar Nederland, samen met Jesse Speijers van RTC Dordrecht. 

De EYOF vindt plaats van 10 tot en met 15 februari 2019 in Sarajevo, Bosnië Herzegovina. Het is een sportevenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar, dat om de twee jaar wordt gehouden. Er is een zomer- en wintereditie. Op het programma staan alleen olympische sporten. Tijdens het EYOF maken de sporters kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Het verschil met andere jeugdevenementen is dat er bij een EYOF gesport wordt in meer takken van sport tegelijkertijd, het is een multi-sportevenement. Er doen 1600 sporters mee uit 45 andere Europese landen.

Selectie begin januari
Voor de selectieronde van de EYOF hadden meerdere rijders van RTC Midden zich geplaatst. Bij de heren waren dat Mans Boskamp (4e), Jari van Polen (5e) en Pieter Bolsius (10e). En bij de dames Diede van Oorschot (3e) en Klaske Baars (7e).

Talent TeamNL
De shorttrackers doen mee als Talent TeamNL. Samen met kunstrijdster Caya Scheepens uit Breda (16 jaar) en de zeventienjarige alpineskiester Kiara Derks uit Almere.

TeamNL prestatiemanager Kayan Bool  is chef de mission van Talent TeamNL Sarajevo2019. “Ik ben trots op deze sporters en coaches, op dit team,” vertelt hij. ”We gaan er met z’n allen iets moois van maken. Voor veel sporters is het EYOF het eerste grote multi-sportevenement dat ze meemaken en waarin zij zich kunnen meten met andere talentvolle sporters. Mochten ze ooit op de echte Olympische Spelen komen, dan kunnen ze de ervaringen vanuit dit evenement in hun rugzak meenemen. Ook de coaches kunnen veel leren van dit evenement en zijn daarom de afgelopen periode uitgedaagd om hier invulling aan te geven. Ik ben benieuwd hoe sporters en coaches zich binnen het team en in de internationale competitie staande houden en met welke lessen ze thuis komen die hun helpen bij het nemen van de volgende stap in hun ontwikkeling.”

Meer informatie en nieuws over het evenement en de Nederlandse deelnemers is te vinden op: www.nocnsf.nl/sarajevo2019.

Yael en Michelle tijdens de training in Thialf (Foto: Martin de Jong)