Trainers Shorttrack

De trainers

Het RTC Midden Shorttrack van SkateUnited staat onder leiding van coach Niels Kerstholt en assistent-coach Bas van Weerden. 

Niels Kerstholt, trainer-coach 

Maar liefst tien jaar maakte hij deel uit van het Nederlands Team Shorttrack (NTS) en talloze prijzen won hij: Niels Kerstholt (35). Zes keer was hij Nederlands kampioen, vier keer Europees kampioen en in 2014 maakte hij zijn droom waar: wereldkampioen met het relayteam! In 2008 en 2011 werd Niels verkozen tot shorttracker van het jaar.

In 2014 stopte Niels Kerstholt met shorttrack, om na een korte carrière in de financiële sector in 2018 terug te keren bij zijn oude liefde, shorttrack. Maar dan in een nieuwe rol: die van trainer en coach. “Hoe mooi is het om mijn ervaring en netwerk in te zetten voor een nieuwe generatie enthousiaste sporters. Er is momenteel veel talent in Nederland, en zeker ook in onze regio. Deze rijders breng ik graag verder met het beste dat ik heb.”

Naast trainer is Niels gastspreker, sport-columnist en tv-analyticus voor de NOS. Ook is hij ambassadeur van het goede doel Right To Play, een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich richt op kinderen.

“Het verder professionaliseren van mijn sport, daar maak ik me hard voor.”

Bas van Weerden, assistent-coach

Al jaren is Bas van Weerden (28) bijna elke dag op de ijsbaan te vinden. Week in, week uit. Eerst als schaatser, maar al snel als trainer en coach. Zo geeft hij al ruim tien jaar les aan de shorttrackjeugd van Schaatsvereniging Utrecht (SVU). Ook aan het talententeam shorttrack van Midden-Nederland heeft hij de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd.

Sinds vorig seizoen is hij assistent-coach van RTC Midden. “Tijdens de training is het alsmaar oefenen, steeds weer proberen en herhalen. Hard werken met elkaar. Hoe groot is de voldoening, ook voor mij als trainer, als het dan lukt tijdens de wedstrijd.”

Bas heeft in 2018 een opleiding afgerond aan het ROC Midden Nederland Sportcollege en liep stage bij de KNSB. Daar hield hij zich bezig met de ontwikkeling van de breedtesport en de organisatie van evenementen. Zijn grootste passie is het shorttrack en het verder brengen van ‘zijn’ rijders.

“Prachtig om te zien hoe onze rijders groeien en steeds beter worden. Dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. Ik heb maar één woord: trots.”

Wilma Boomstra

De eerste twee seizoenen was Wilma Boomstra de coach van RTC Midden Shorttrack. In aanloop naar de Olympische Spelen in 2022 is ze nu hoofdcoach van het Amerikaanse trainingsprogramma. Wilma werd in 2017 Sportcoach van het jaar in Utrecht (video: Vereniging Sport Utrecht).