SkateUnited

SkateUnited: vanuit de regio naar de top 

Zorgen dat talenten uit Midden-Nederland het beste uit zichzelf halen op het gebied van langebaanschaatsen, shorttrack en inline-skaten. Dat is het doel van SkateUnited RTC Midden.

Met professionele trainers, goede faciliteiten en in combinatie met een (school)opleiding. Samen toewerken naar een niveau dat doorstroom naar een nationale selectie of commerciële ploeg mogelijk maakt. Vanuit Midden-Nederland naar de (inter)nationale top!

 

Regionaal Talentencentrum

Stichting SkateUnited is het talenten- en opleidingscentrum in Midden-Nederland voor langebaanschaatsen, shorttrack en inline-skaten. Als enige in Nederland hebben wij een Regionaal Talentencentrum (RTC) voor alledrie deze disciplines, geaccrediteerd door de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). 

Het RTC is in 2015 gestart met langebaanschaatsen en shorttrack. Twee jaar later kwam daar inline-skaten bij. De Vechtsebanen in Utrecht is de thuisbasis van SkateUnited.  

Zeven opleidingsteams

SkateUnited maakt zich sterk voor talentontwikkeling vanaf de jongste jeugd tot de RTC-teams. Elke discipline heeft een eigen opleidingsselectie waardoor SkateUnited in totaal zo’n 120 talenten begeleidt.

  • Voor langebaan: Onder-24, Onder-19, Onder-17 en Onder-13
  • Voor shorttrack:  Opleidingsteam
  • Voor inline-skaten: P1 Selectie Midden en Regioselectie Midden Inline

Zo lang mogelijk multidisciplinair 

SkateUnited streeft ernaar om jongeren zo lang mogelijk multidisciplinair te laten trainen. Dus in een combinatie van langebaan, shorttrack en/of inline. Daarnaast biedt de stichting een breed pallet aan trainingen. Denk aan wielrennen, hardlopen, ijshockey, schaatsplanken, sprongtraining, hoekentraining, crossfit en (voor de oudere groepen) krachttraining.

Vanuit de schaatsverenigingen

De schaatsverenigingen op De Vechtsebanen zijn belangrijke pijlers onder het succes van het RTC en de opleidingsteams. Zij zorgen ervoor dat kinderen al jong kunnen leren schaatsen, plezier hebben in de sport en de juiste techniek leren. 

Het bestuur

SkateUnited is een stichting met de basis in Utrecht. 

Het bestuur van SkateUnited bestaat uit:

  • Eelco van der Werf, Voorzitter
  • Edwin Beekelaar, Bestuurslid Langebaan a.i.
  • Marica Bakker, Bestuurslid Shorttrack
  • Edwin Beekelaar, Bestuurslid Inline-skaten
  • Sheila van der Bunt, Secretaris
  • Ivy Mangroe, Penningmeester
RTC MIdden Langebaan

Onze partners

KNSB

De KNSB is de grondlegger van de Regionale Talentencentra’s (RTC’s). De bond volgt daarin het beleid van NOC*NSF. De KNSB richt zich vooral op het bewaken van de kwaliteit van de talentenprogramma’s. Bijvoorbeeld door de samenstelling van de selecties, de aanstelling van de coaches en het stimuleren van kennisdeling en samenwerking tussen de verschillende RTC’s. Hiernaast levert zij een financiële bijdrage aan de centra. Elke twee jaar evalueert de KNSB de kwaliteit van de RTC’s en verleent op basis hiervan de accreditaties.

NOC*NSF


De Vechtsebanen

De Vechtsebanen in Utrecht is de thuisbasis voor het RTC van SkateUnited. Met alle faciliteiten die daarvoor nodig zijn. Van ijs op de binnen- en de buitenbaan tot een eigen verdieping met kleedkamer, krachthonk, relaxruimte, kantoor en  studieruimte. 

VSU

Vereniging Sport Utrecht (VSU) biedt ondersteuning en advies. Daarnaast zet de VSU zich in voor de bevordering van het topsportklimaat in de regio Utrecht.

Sponsors

Onze sponsoren zorgen voor extra mogelijkheden en meer financiële ruimte. Dat is erg prettig, want de materiaal- en reiskosten kunnen erg oplopen.

Vrijwilligers

SkateUnited kan alleen bestaan dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Dit zijn vaak ouders van onze rijders, die hun (professionele) vaardigheden met verve inzetten voor de stichting. Samen maken we SkateUnited tot een succes!

Een RTC, wat is dat?

Een Regionaal Talentencentrum (RTC) is een multidisciplinaire locatie waar schaatstalenten uit de regio een opleidingstraject kunnen volgen op sportief en op maatschappelijk gebied. Binnen een professionele omgeving met fulltime trainers/coaches en (para)medische begeleiding. Leidraad is het Meerjarenopleidingsplan van de KNSB. De jongeren zijn tussen de 15 en 22 jaar oud. 

Topsport 

Naast het RTC Midden zijn er vijf andere talentencentra in ons land. Deze zijn in de plaats gekomen van het vroegere Jong Oranje in Heerenveen. Het idee is dat jongeren dichtbij huis op niveau moeten kunnen trainen. Zonder al te veel te reizen of noodgedwongen te verhuizen. Een bijkomend voordeel van een RTC is de combinatie van top- en breedtesport. De grootste talenten trainen in de eigen omgeving, op de eigen baan, zichtbaar voor de jongste rijders. Dat werkt stimulerend!