Medailleregen voor Nederlandse shorttrackers bij StarClass-wedstrijd

Afgelopen weekend vond de eerste StarClass-wedstrijd voor senioren en junioren A en B plaats in Davos (Zwitserland). Voor het eerst werd er in de Vaillant Arena een shorttrackwedstrijd gereden waar normaal gesproken HC Davos haar wedstrijden in de nationale ijshockeycompetitie speelt. Het 125-jarig bestaan van de ISU is de reden om in de Zwitserse gemeente wedstrijd onder die vlag te organiseren.

In Europa bestaan twee internationale competities voor shorttrackers: een voor West-Europa (StarClass Competitie) en een voor Oost-Europa (Danubia Cup). Per competitie worden drie wedstrijden gereden. De top 8 rijders per categorie (maximaal drie rijders per land) worden uitgenodigd voor de Junior Europa Cup Finale van komend voorjaar.

In totaal deden afgelopen weekend 150 deelnemers mee van 48 clubs uit 10 landen. Het was de eerste keer dat de Internationaler Schlittschuhclub Davos uit Zwitserland een StarClass-wedstrijd organiseerde. De ijsbaan kent een lange traditie van langebaan- en kunstrijdwedstrijden. Volgens organisator Corina Issler Baetschi is er de afgelopen weken hard gewerkt om Davos shorttrack klaar te maken. Vanuit Nederland zijn er speciaal shorttrackkussens ingevlogen om de juiste baanbeveiliging te hebben.

Een grote delegatie Nederlandse rijders, met schaatsers van het regionaal talentencentrum (RTC) Noord, Midden en Dordrecht en de nationale selectie, deden mee aan de wedstrijd. En met succes. Coach Wilma Boomstra van RTC Midden is erg tevreden over de prestaties van haar rijders. “Geweldig om te merken dat wat we oefenen en bespreken tijdens de trainingen terug te zien is tijdens de wedstrijden. We worden steeds beter in ‘het spelletje spelen’. Zoals het rijden van tracks en het opzetten van inhaalacties. Daarnaast worden topsnelheden steeds gemakkelijker behaald én vastgehouden. Deze snelheid ligt nu al veel hoger dan op het hoogtepunt van vorig seizoen.”

24 individuele medailles
Adwin Snellink won bij de heren senioren alle drie de afstanden en daarmee ook het algemeen klassement. Mylan Elzink (RTC Noord) werd tweede met twee zilveren medailles. Bij de dames senioren en junioren A was er een geheel Nederlandse top drie in het klassement. Avalon Aardoom en Tineke den Dulk (RTC Noord) pakten plaatsen 1 en 2, Emma van Zuijlen (RTC Midden) werd derde. Aardoom kon haar gouden ‘hattrick’ niet voltooien. In de finale van de 1000 meter reed ze vanaf de start weg, maar na 3 ronden kwam zij ten val en moest de anderen weer voorbij laten gaan. Daardoor pakte Den Dulk het goud op de 1000 meter. Ze had al zilver en brons op zak. Ook Van Zuijlen behaalde twee individuele medailles. Gioya Lancee maakte haar rentree na de beenbreuk die ze in januari opliep tijdens de WK junioren, zij werd tweede in klassement bij de junioren A.

Bij de junioren A heren werd Friso Emons met twee medailles tweede in het klassement. In de categorie B-junioren bestond zestig procent van de top 10 uit Nederlandse rijders. Jens van ’t Wout (RTC Midden) won twee van de drie afstanden en verzekerde zich met de derde plaats op de 1000 meter van de winst in het overall klassement. Hugo Bosma (RTC Midden), die de A-finale van de 500 meter miste door een val in de halve finale, legde beslag op het zilver door de 1000 meter naar zijn hand te zetten. Niels Kingma (RTC Noord) viel uit met een knieblessure. Desondanks noteerde hij toch een top 10 klassering. Ingmar van de Griek (RTC Midden), Hessel van Berkum (RTC Noord) en Steyn Land (iSkate/Trias) reden zich eveneens in de top 10.

Bij de dames junioren B werd het een Italiaans-Nederlandse strijd. Georgie Dalrymple (RTC Dordrecht) en Xandra Velzeboer (RTC Midden) moesten hun meerdere erkennen in Elisa Confortola (Bormio). Zij won zowel de 1500 meter als de 1000 meter waar Dalrymple de 500 meter won. Velzeboer werd op iedere afstand tweede. Ondanks twee keer vals in de finale van de 1000 meter pakte Dalrymple het brons in het klassement, Velzeboer werd tweede.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: schaatsen.nl